Tips - StreamyxKomputer kalian menghadapi masalah capaian kelajuan Streamyx yang lembab? Saya ada cara untuk mengatasi masalah tersebut! Ia akan meningkatkan kelajuan Streamyx kalian ke tahap maksimum dan konsisten. Perubahan yang ketara kalian akan rasai adalah dari segi fungsi muat turun data dari pelayan internet.


Telah diuji di makmal, dan terbukti ianya berkesan. Tetapi tip ini hanya untuk pengguna Windows Vista.

Berikut adalah resepi tersebut, caranya mudah sahaja:

1. Enable Network Adapter Flow Control.


(a). Klik kanan pada 'Computer' dan klik 'Properties'.
(b). Apabila telah masuk ke dalam System dan klik pada 'Device Manager' di sebelah kiri.(c). Klik kanan pada 'Device' di bawah 'Network Adapter' tab dan pilih Properties.(d). Klik 'Tab Advanced' dan klik 'Flow Control' dalam Property dan tukar Value kepada 'Flow Control Rx/Tx Enabled'.


2. Disable Auto Tuning Level.


(a). Klik 'Start' dan taip 'Command Prompt' dalam kotak 'Search' dan klik kanan pada 'Command Prompt' pilih 'Run as Administrator'.(b). Di dalam 'Command Prompt' dan taip "netsh interface tcp set global autotuning=disabled" dan tekan enter.
(c). Akhir sekali dan 'Restart Windows'.

Itu sahaja. Sememangnya mudah untuk kalian lakukan. Tetapi jika kalian kurang faham silalah lontarkan pertanyaan kepada saya di dalam ruangan komen (bawah), atau melalui e-mel, di adirul85@gmail.com.

Sekian,

Wallahu'alam.


Adli Abdullah
28hb Mac 2009
http://adli-abdullah.blogspot.com