Kalimah Kasih Yang Dipinggirkan?"Miss you, love you, take care", ungkapan yang lama sudah saya lupa ungkapkan dalam keluarga walau pun hanya dalam Sms, mesej dan perbualan di internet. Sungguh pun ia perkara remeh, tapi ia mampu memupuk kasih sayang keluarga. Kita sebagai Muslim wajib menyintai dan mengasihi saudara se-agama kita. Jadi, muqaddimah untuk cinta dan kasih terhadap saudara se-agama kita, adalah dengan sentiasa menyuburkan terlebih dahulu kasih sayang di dalam institusi keluarga masing-masing. Nabi SAW bersabda,
"Tidak sempurna iman seorang Muslim jika tidak mengasihi saudaranya seperti ia mengasihi dirinya sendiri". (Riwayat Al-Bukhari)
Umat Islam kini berbalah walau pun hanya berbeza pendapat dalam perkara-perkara furu' (cabang hukum) dan perbezaan 'mazhab fiqh'. Mengapa ianya terjadi? Saya berpendapat ianya terjadi kerana rapuhnya semangat kasih sayang sesama Muslim, sifat mementingkan diri dan terlalu indivualistik dalam sanubari ummah masa kini. Sedangkan kita Muslim adalah bagai satu tubuh. Baginda SAW bersabda,

"Orang Islam seumpama satu tubuh, jika matanya sakit maka terasa sakit seluruh tubuhnya dan jika kepalanya sakit maka terasa sakit seluruh tubuhnya.” (Riwayat Muslim)
Oleh itu, kita harus mulakan dalam keluarga kita semua, dengan amalkan ungkapan kalimah kasih sayang walau pun hanya dalam penulisan atau pun teks. Usah malu dan segan, kerana Islam itu indah dan mendamaikan. Justeru Islam menggalakkan apa sahaja perkara-perkara baik dan indah yang tidak bertentangan dengan aqiah dan syari'at.

Sekian,


Wallahu'alam.


Adli Abdullah
28 Jamadil Akhir 1432 Hijr | 1hb Jun 2011
http://adli-abdullah.blogspot.com

Published with Blogger-droid v1.6.9


Tiada ulasan:

Catat Ulasan