Pesanan Buat Yang Dikasihi

Sumber: Google

Ingin saya menyeru kepada pemuda pemudi Islam yang saya kasihi, agar tidak menjerumuskan diri kalian ke perangkap zina dengan menyertai dan meraikan Hari Valentine. Firman Allah SWT,

"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk." (Surah Al-Isra': 32)
Tarikh Hari Valentines adalah bersempena memperingati seorang paderi Kristian, Saint Valentine, yang telah mati suatu ketika dahulu. Sesungguhnya orang-orang Muslim berbeza dengan yang bukan Muslim. Kerana agama Islam yang kita mengimani bukan sekadar agama, tetapi ia adalah cara hidup. Dan sebagai Muslim, kita ada jatidiri, budaya dan identiti tersendiri yang berpaksikan kepada Al-Quran dan Al-Sunnah. Nabi SAW bersabda,
“Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”(Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud dll)
Justeru, jauhilah daripada menyertai Hari Valentines yang jelas bertentangan dengan Islam. Jakim telah mengfatwakan bahawa Hari Valentines adalah haram.

Untuk selanjutnya dan terperinci, kalian boleh merujuk kupasan lanjut di Laman Blog Ustaz Zaharuddin.


Adli Abdullah

10hb Rabiul Awwal 1432 Hijr | 13hb Februari 2011
http://adli-abdullah.blogspot.com