Tip Menyemai Syukur Menegah KufurSumber Imej: Google


Dalam proses dan langkah demi menyemai dan menyubur sifat syukur beraja dalam jiwa haruslah ditabur baja terpuji di minda terlebih dahulu dengan sifat qana'ah atau pun merasai cukup dengan apa yang telah Allah pinjamkan pada kita.

Begitulah antara jalan demi bergelar hamba Al-Khaliq (Sang Pencipta) yang benar-benar bersyukur.

Kerana nafsu dan keinginan tidak akan pernah berasa puas jika kita terus-terusan melihat nikmat dunia yang dipinjamkan-Nya pada insan lain.

Melainkan kita sering melihat dan merenung nikmat yang telah ada pada diri kita dan sedar bahawa segala keindahan dunia hanyalah fatamorgana yang tidak kekal abadi.

Malahan jauhilah wabak 'wahan' atau pun sikap mencintai/menggilai dunia serta mengejar dunia dengan kadar melampaui batas bagaikan hidup di dunia ini abadi selamanya.

Berdasarkan peringatan Nabi SAW,

"Dan Allah telah menanamkan dalam hati kalian penyakit Al-Wahan.” Seseorang bertanya: ”Ya Rasulullah, apakah Al-Wahan itu?” Nabi SAW bersabda: ”Cinta dunia dan takut akan kematian."" (Riwayat Abu Daud)


Bila kita sebut nikmat Allah ini bukanlah bermakna hanya dalam berbentuk wang atau pun materi semata-mata.

Sedang pengertian nikmat Allah itu adalah terlalu luas.

Sihat itu nikmat, punya selera makan itu nikmat, dikelilingi insan penyayang itu nikmat, dikurnia anak-anak itu nikmat, berasa damai dan tenang itu nikmat.

Sekecil-kecil nikmat yang jarang kita sedar adalah yang kita peroleh secara percuma setiap saat, setiap minit dan setiap hari tanpa dikirim bil.

Jika dikirim bil bulanan mana mungkin mampu untuk kita melunaskannya.

Iaitu nikmat oksigen untuk bernafas, nikmat hidung untuk menghidu, nikmat mata untuk melihat dan nikmat telinga untuk mendengar.

Kesemua nikmat pancaindera ini adalah yang paling-paling bernilai untuk disyukuri.

Hakikatnya itulah bukti Cinta Teragung serta Kasih Sayang Allah yang tiada tolok bandingnya dan tiada bertepian.

Pedoman Allah dalam surah Ibrahim ayat 7 cukup mengesan jiwa jika direnung dan dihayati secara mendalam.

"Dan jika kamu bersyukur akan Kami (Allah) tambahi nikmat pada kamu. Dan jika kamu kufur (tidak bersyukur), ketahuilah azab-Ku amatlah pedih."


Namun demi bergelar hamba Tuhan yang tulus bersyukur, bukan sekadar lahir dengan hanya berasa cukup.

Ianya haruslah lahir dari lubuk hati dan diterjemahkan dalam bentuk perbuatan dan tindakan.

Semestinya kita diwajibkan berpegang dengan prinsip,

سَمِعْنَا وَأَطَعْنَاۚ (Sami'na wa ataqna)

'Kami patuh dan kami ta'at.'

Berdasarkan firman-Nya dalam surah An-Nur ayat 51,

"Sesungguhnya perkataan yang diucapkan oleh orang-orang yang beriman ketika mereka diajak ke pada Kitab Allah dan Sunnah RasulNya, supaya menjadi hakim memutuskan sesuatu di antara mereka, hanyalah mereka berkata: "Kami dengar dan kami taat": dan mereka itulah orang orang yang beroleh kejayaan."


Iaitu secara mudahnya kita istiqamah mengamalkan ibadah-ibadah khusus yang termaktub dalam Rukun Islam seperti solat fardhu 5 kali sehari semalam, berpuasa di bulan Ramadhan, menunaikan zakat dan mengerjakan haji bagi yang mampu.

Serta menegah diri daripada terjerumus ke dalam dosa-dosa besar seperti dosa syirik dan kancah maksiat yang paling dibenci Allah SWT iaitu perbuatan terkeji minum arak, melakukan zina, bermain judi dan mengamalkan riba'.

Maka antara jalan demi bergelar hamba Allah yang sentiasa bersyukur menegah kufur adalah dengan terus mengamalkan sifat qana'ah dan prinsip سَمِعْنَا وَأَطَعْنَاۚ (Sami'na wa ataqna).

Insya-Allah kita akan mampu menjadi hamba Allah yang sejati dan tergolong dalam kalangan mereka yang الْمُفْلِحُونَ (Al-Muflihun) atau pun orang-orang yang beroleh kejayaan menurut neraca Allah SWT.

Sekian,

Wallahua'lam.

العدا عبد الله - Adli Abdullah
9 Rabi'ul Awwal 1438 | 9hb Disember 2016
http://adliabdullah.blogspot.my


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tiada ulasan:

Catat Ulasan