Signifikan Darah Cina Dengan Saya?


Sumber: Google

Saya tidak pasti apakah faktornya diri saya tidak mempunyai sifat prejudis terhadap kaum Cina (kecuali Cina kapitalis yang menindas). Jika ditanya, "Adakah saudara berbangsa Cina?" Mahu dijawab 'ya' sudah tentu bukan, mahu dijawab 'tidak' juga bukan. Maka timbullah persoalan di sini?

Merungkai Persoalan

Setelah meneliti dan mengkaji darah keturunan saya, barulah tersedar diri, bahawa mengalirnya serpihan darah keturunan Cina dalam tubuh saya. Kerana datuk saya yang merupakan bapa kandung kepada emak saya adalah dari kalangan kaum Cina suku Hokkien. Manakala nenek saya pula adalah berbangsa Melayu dan beragama Islam. Bermakna, emak saya adalah berdarah kacukan, campuran Cina dengan Melayu. Jika disebut agama yang emak saya anuti setelah dilahirkan, sudah tentulah ianya agama yang diredhai ALLAH iaitu Islam. Kerana datuk saya adalah Muslim setelah menjalinkan hubungan suami isteri yang sah dengan nenek saya.

Emak Muslim Tetapi Tidak Adik Beradiknya?

Pasti ada yang keliru dan pelik, kerana emak saya dilahirkan Muslim. Tetapi mengapa ramai di kalangan adik beradiknya yang tidak dilahirkan Islam, dan ada juga yang memasuki Islam kemudian setelah dewasa? Di sini saya akan menjelaskan secara ringkas. Sebenarnya, datuk saya mempunyai isteri tua dan isteri kedua yang juga kaum Cina (bukan beragama Islam) sebelum memasuki Islam dan sebelum menikahi nenek saya. Datuk saya dikurniakan anak yang ramai bersama isteri tuanya. Kemudian apabila mendirikan rumah tangga bersama nenek saya, beliau hanya dikurniakan dua orang anak, iaitu arwah abang kepada emak saya, manakala emak saya pula adalah anak yang kedua. Maka, di situlah jawapan berkenaan kewujudan adik beradik emak saya di kalangan kaum Cina yang belum Islam. Tetapi syukur kepada ALLAH, di atas hidayah (petunjuk) dan nikmat Islam, ada di antara bapa saudara dan sepupu saya yang telah memasuki Islam. Salah seorang bapa saudara saya yang memasuki Islam, adalah seorang jurutera dan pendakwah bebas. Adakalanya beliau muncul di kaca tv, iaitu Ir. Dr. Muhamad Fuad Yeoh Abdullah.

Malu Mengaku Bangsa Sebenar?

Walau bagaimana pun, bukanlah saya mahu menafikan darah Melayu dan darah Jawa yang mengalir dalam tubuh saya yang terhasil dari keturunan ayah saya sendiri. Kerana menurut Islam, dalam menentukan keturunan seseorang itu mesti dinilai dari sebelah ayah/suami. Bahkan, menurut kaum Cina sendiri, nama keluarga seseorang itu mesti mengikut nama keluarga sebelah ayah/suami. Tidak salah untuk berbangga-bangga dengan bangsa sendiri, selagi mana tidak menafikan hak bangsa lain sehingga menindas mereka.

Namun dalam masa yang sama, saya tidak boleh menafikan darah Cina yang mengalir dalam tubuh saya. Sehingga kini, saya masih memelihara hubungan yang baik dengan keluarga emak saya yang berbangsa Cina. Kerana saya tidak malu untuk mengaku bahawa emak saya adalah berketurunan Cina. Saya juga mahu menjaga hati dan perasaan emak saya yang telah ditakdirkan lahir dari keturunan Cina. Dan saya mahu membuktikan pada emak, bahawa saya amat menyayangi beliau walau apa pun keturunan beliau.

Sesungguhnya, ALLAH SWT telah menciptakan manusia dengan berbangsa-bangsa, berpuak-puak dan berlainan jantina. Dan kemuliaan setiap hambaNya itu, tidaklak terletak pada bangsa, puak, harta dan keturunan. Sepertimana firman ALLAH,

"Wahai manusia, sesungguhnya Kami (ALLAH) menciptakan kamu dari seorang lelaki, dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan berpuak-puak supaya kamu saling mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi ALLAH ialah orang yang bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." (Surah Al-Hujurat: 13)


Asal Usul Tahun Baru Cina & Hukum Menyambutnya?

Memandangkan penulisan ini ditulis di saat menjelang Tahun Baru Cina, saya mahu berbicara serba sedikit mengenainya. Tahun Baru Cina adalah tahun yang mengikut perkiraan bulan dari kalendar Cina, yang terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama-nama haiwan. Menurut kepercayaan masyarakat Cina, wujudnya seekor raksasa bernama Nian yang tinggal di laut dan di gunung. Pada setiap musim bunga, atau pada Tahun Baru Cina, raksasa tersebut akan keluar dari tempat persembunyiannya dan menyerang manusia terutamanya kanak-kanak. Nian amat sensitif kepada bunyi bising dan takut dengan warna merah. Kerana itulah, setiap kali tiba Tahun Baru Cina, masyarakat Cina akan membakar mercun, cat dinding rumah dengan warna merah, bagi menghalau raksasa tersebut.

Perkataan 'tahun' berdasarkan bahasa Cina, adalah sama dengan nama raksasa itu, iaitu 'Nian'. Namun, semua kepercayaan tersebut adalah kepercayaan yang bukan berasal dari Islam. Kerana mempercayai dengan membakar mercun, memakai warna tertentu boleh menakutkan raksasa dan membawa tuah, bukanlah kepercayaan bagi mereka yang Muslim. Maka, sebagai Muslim tidak kira apa jua bangsa, adalah dilarang untuk mempercayainya kerana ianya adalah perkara syirik.

Walau bagaimana pun, tidaklah salah untuk menyambut Tahun Baru Cina bagi tujuan mengeratkan hubungan silaturrahim dengan keluarga, saudara mara mahu pun sahabat handai yang berbangsa Cina. Kerana ianya bukanlah perayaan berbentuk keagamaan, dan Islam tidak melarang tradisi, budaya atau adat yang tidak bercanggah dengan Islam.

Antara syarat-syarat yang wajib dipatuhi bagi Muslim yang menyertai Sambutan Tahun Baru Cina:
1.
Menjauhi dan mengelakkan minuman dan makanan yang haram. Seperti arak, daging khinzir dan sebagainya.

2. Menjauhi dan mengelak dari menyertai sebarang amalan bersifat keagamaan mereka serta ramalan-ramalan tertentu. Seperti menyembah dewa-dewa tertentu, mendengar serta mempercayai ramalan-ramalan horoskop dan sebagainya.
3. Menjauhi dan mengelakkan perjudian, pergaulan tanpa batas, menyentuh wanita yang bukan mahram dan sebagainya.

Maka, jika seseorang Muslim itu bijak menggunakan ruang dan peluang yang ada semasa sambutan Tahun Baru Cina, secara tidak langsung ianya boleh menjadi medan untuk berdakwah bagi Muslim yang bijak berbicara mengenai Islam, atau pun cukuplah sekadar mempamerkan akhlak-akhlak yang baik sebagai seorang Muslim. Dengan izin ALLAH SWT, tidak mustahil mereka akan tertarik kepada Islam.

PenutupSumber: Google

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina buat emak saya, saudara mara dan sahabat handai saya yang berbangsa Cina. Harapan dan impian saya adalah, agar ALLAH membuka pintu-pintu hati mereka serta mengurniakan hidayah (petunjuk) buat mereka yang belum Islam.

Sekian,

Wallahu'alam.

Adli Abdullah
9hb Februari 2013
http://adli-abdullah.blogspot.com


Rujukan: 
1. Hukum Sambutan & Asal Usul Tahun Baru Cina - Firdaus Wong Wai Hung

Tiada ulasan:

Catat Ulasan