Cerpen Mini - Kisah Negara Pelik Bersalji

Gambar hiasan


Ada sebuah kisah, mengenai sebuah negara Pelik di Eropah, yang diperintah oleh mereka yang pelik hingga sanggup melakukan perkara-perkara pelik demi mengekalkan kuasa. Sehinggalah suatu ketika, mereka melakukan perkara pelik yang amat berisiko mengganggu gugat keselamatan negara. Kemudian tahun demi tahun berlalu, timbullah kembali mengenai perkara pelik yang telah mereka berbuat itu.

Akibatnya, negara mereka dengan mudah diceroboh oleh warga asing. Maka timbullah sebuah persoalan, bagaimanakah sebuah negara yang mempunyai kapal selam, kapal perang, jet pejuang dan segala peralatan yang tercanggih di dunia pun tidak mampu mengesan sebarang pencerobohan ke atas kedaulatan tanahair mereka sendiri?

Suatu ketika sembang di kedai kopi,

Encik A: Aku rasalah, ini semua salah mantan Timb. Presiden negara kita ini!
Encik B: Kau yakinkah bro? Ada bukti dan faktakah?
Encik C: Kenapalah, bila timbul masalah pasti dikaitkan dengan nama Timb. Presiden itu? Tiada nama orang lainkah? Naik muak aku dengar.
Encik D: Habis itu siapakah gerangan puncanya?
Encik E: Sudahlah, tidak perlulah diperdebatkan lagi. Semuanya 2x5!

Kemudian mereka bertanya kepada Encik F, lalu dijawabnya, "Apabila timbulnya isu pencerobohan ini, secara kebetulannya, ianya adalah hikmah bagi golongan tertentu berpeluang melepaskan diri agar lenyapnya isu mengenai pemberian kerakyatan yang terlalu mudah diberikan kepada warga asing."

Tanpa disangka-sangka perdebatan mereka beralih kepada isu pemberian kerakyatan yang terlalu mudah diberikan kepada warga asing.

Encik A terpinga-pinga dan memberikan reaksi dengan bertanya, "Isu pemberian kerakyatan yang terlalu mudah diberikan kepada warga asing??"

Encik C: Mungkinkah kerana itu punca negara kita terlalu mudah diceroboh?
Encik D: Hmm.. Siapakah gerangan empunya projek pemberian kerakyatan itu ya?
Encik G: Saya tidak ingin memberikan sebarang pandangan. Biarlah saya terjemahkan semasa pilihanraya nanti. Peace... Hehe...

Maka tamatlah sebuah kisah negara Pelik itu dengan menimbulkan pelbagai persoalan.

Walau bagaimana pun, usah dipercaya segala kisah dongeng ini. Hanya cerita kartun, bukanlah kisah realiti.

Adli Abdullah
04/03/2013

NOTA: Cerpen ini tiada kaitan sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. Segalanya hanyalah khayalan semata-mata.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan