Kegilaan, Perbezaan Dan Kesyukuran Insan


Sumber: Google

Setiap insan diciptakan dengan pelbagai ragam dan perangai. Begitu juga dengan perkara-perkara yang diminati oleh setiap insan. Minat setiap insan adalah berbeza-beza dan berbagai-bagai rupa. Kegilaan juga boleh diistilah sebagai meminati sesuatu perkara itu dengan amat mendalam. Termasuklah hobi, yang juga boleh menjadi sebagai sebuah kegilaan.

Ada insan yang sanggup membelanjakan wang kerana minat bertani, ada insan yang sanggup membelanjakan wang kerana minat memancing, ada insan yang sanggup membelanjakan wang kerana minat bersukan, ada insan yang sanggup membelanjakan wang kerana minat permainan video dan ada juga insan yang sanggup membelanjakan wang kerana minat makan angin/mengembara bagi melihat keindahan alam ciptaan Tuhan Semesta Alam dengan merasa takjub serta mengagumi kebesaranNYA.


Sumber: Google

Manakala saya pula, pernah membelanjakan wang simpanan saya pada tahun lalu semata-mata untuk memperolehi konsol permainan video, Xbox 360 + Kinect serta set televisyen LED. Ianya bukan hanya kerana faktor saya amat meminati permainan video. Tetapi kerana saya agak menggilai gajet-gajet dan apa sahaja mainan-mainan digital.

Sesungguhnya Allah itu Maha Adil, kerana Dia mengilhamkan insan dengan pelbagai ragam dan kesukaan. Maka, dunia ini menjadi indah berwarna-warni bak pelangi dan tidaklah membosankan.

GAJET OH GAJET!


Pada Isnin lalu, saya telah membelanjakan wang simpanan saya demi untuk memperolehi gajet terbaru, sebuah tablet keluaran syarikat teknologi terkemuka Korea, Samsung Galaxy Tab 2 7.0, yang jauh lebih ringan berbanding tablet keluaran syarikat teknologi terkemuka dunia yang diasaskan oleh mendiang Steve Jobs, Apple iPad 2 yang telah saya beli beberapa tahun lalu. Tujuannya adalah, bagi menggantikan iPad tersebut yang terlalu berat untuk diangkat dengan tangan seorang insan kelainan upaya (IKU) yang lemah seperti saya. Kini saya telah menyerahkan sepenuhnya iPad 2 saya kepada emak & ayah.


Sumber: Google

Berdasarkan pengamatan saya secara ringkas, prestasi Galaxy Tab 2 7.0 , adalah setanding dengan iPad Mini. Kemudian, dari segi kamera, iPad Mini adalah pemenangnya. Kerana dikuasakan dengan kamera belakang 5MP, manakala Galaxy Tab 2 7.0 pula hanya dikuasakan dengan kamera 3MP. Namun dari segi Sistem Operasinya (OS), Galaxy Tab 2 7.0 adalah pemenangnya. Kerana ianya menggunakan OS Android yang lebih menarik jika dibandingkan dengan OS  iOS yang terlalu ringkas dan banyak kekurangan dari segi modifikasi. Maka saya memberi 5 bintang kepada Galaxy Tab 2 7.0, manakala iPad Mini pula saya memberi 4 bintang.

MENYESAL GILA GAJET?

Pada mulanya saya agak keliru juga kesal dengan diri saya yang gilakan gajet-gajet dan apa sahaja mainan-mainan digital. Kemudian, saya merasai lega apabila menyedari, mujurlah saya tidak gila makan angin/mengembara. Jikalau saya seorang insan yang bukan IKU, mungkin saya akan kumpulkan wang demi untuk makan angin/mengembara serta mengundang, emak, ayah dan seluruh ahli keluarga turut menyertainya.

Namun hakikatnya, saya adalah seorang insan IKU yang hanya gilakan gajet sekadar menghibur hati yang kebosanan terkurung 24 jam sehari di rumah. Jikalau saya gilakan makan angin/mengembara, maka parahlah emak, ayah serta kakak-kakak dan abang-abang saya untuk melayan karenah saya yang bertubuh kaku kerana ditakdirkan sebagai insan IKU. Saya merasakan, agak mustahil ada mana-mana insan yang dikurniakan kesihatan yang normal di muka bumi ini sanggup terkurung di rumah tanpa ada jarak walau sehari selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

BERSYUKURLAH

Maka bersyukurlah wahai insan-insan yang dikurniakan ni'mat kesihatan yang normal, dan gunakanlah kaki yang dipinjamkanNYA itu untuk keluar mencari rezeki yang halal lagi berkat serta menuju ke destinasi-destinasi yang baik.

Manakala bagi insan-insan IKU yang senasib dengan saya, bertabahlah dan istiqamah-lah dalam menyuburkan kecintaan dan kesyukuran kepada Allah SWT. Ingatlah bahawa, apabila Dia menarik satu ni'mat, Dia pasti akan gantikan dengan ni'mat yang lain jauh lebih besar andai kita terus bersyukur dan redha di atas segala ketentuanNya. Ada dinyatakan pada ayat ketujuh di dalam surah Ibrahim, "Jika kamu bersyukur, nescaya akan Aku (Allah) tambahkan ni'mat. Dan jika kamu kufur, ketahuilah azab-Ku amatlah pedih."

Sesungguhnya, Allah hanya menguji pada mereka yang mampu, ianya seperti apa yang dinyatakan pada ayat terakhir surah Al-Baqarah. Maka, sedarilah wahai insan, bahawa derita di dunia hanyalah sementara. Biarlah derita hanya di dunia yang sementara, asalkan tidak derita di akhirat (dengan azab api neraka) yang kekal selama-lamanya. Telah dinyatakan di dalam surah Al-Baqarah pada ayat 216, "Boleh jadi kamu benci pada sesuatu, padahal ia baik untuk kamu. Boleh jadi kamu suka pada sesuatu, padahal ia tidak baik untuk kamu. Dan ingatlah, Allah Maha Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."

HAKIKAT KESERONOKAN

Walau bagaimana pun, keseronokan yang hakiki adalah sentiasa mendekatkan diri kepada Allah SWT, perbanyakkan berzikir, baca Quran dengan sepenuh penghayatan. Ketahuilah, dengan mengingati Allah, hati-hati akan menjadi tenang. Namun, tiada salahnya untuk meneruskan apa jua perkara yang kita minati, selagi mana ia tidak bercanggah dengan aqidah, syari'at, tidak meninggalkan solat, tidak meninggalkan segala kewajipan kita kepada Allah SWT. Dan tidak membuatkan kita alpa dan leka. Paling penting, dalam setiap perkara yang kita lakukan, berpada-pada dan bersederhanalah. Seperti apa yang dinyatakan pada ayat 190 di dalam surah Al-Baqarah, "Allah tidak suka pada golongan yang melampau."

Sekian,

Wallahu'alam.

Adli Abdullah
13hb Mac 2013
http://adli-abdullah.blogspot.com